Antropologen vergaderd
Dit is onze eerste blog vanuit Zuid-Azie. We zijn 1 maart vanaf Schiphol naar Bangkok, Thailand gevlogen. Daar hebben we na een paar heerlijke rustdagen een vergadering bijgewoond van antropologen die in Azie en de Pacific werken. We waren met 20 mensen. Omdat het de eerste keer was dat deze mensen zo bij elkaar waren, kreeg iedereen een half uur om zijn levensverhaal te vertellen. Dit was erg bijzonder om te horen. Dineke en ik waren de jongste in de groep. We waren onder de indruk van wat God heeft betekend voor al deze mensen.
Daarnaast bespraken we thema’s van ons vak, antropologie. Hier wat thema’s die langs zijn gekomen: Missiologie en Antropologie – Multiculturele Teams – Antropologie en Advocacy – de Antropologie van het Christendom. Met de vele ervaren personen rond de tafel kwam er veel los over deze onderwerpen. Stuk voor stuk onderwerpen die belangrijk zijn voor het werk dat ik (Klaas) hoop te gaan doen. We hebben hier ook een collega gesproken die al ruim 15 jaar in ons land van bestemming werkt. Hij werkt met zijn vrouw en vier zonen in een dorpje ver van de hoofdstad. We hopen hun te bezoeken als onderdeel van onze taal en cultuur studie van de eerste 6 maanden.

Aankomst
Afgelopen vrijdag zijn we van Bangkok naar ons voorlopige thuisland gevlogen. We werden opgehaald door een collega van Klaas. We zitten nu in ons guest house. We zijn de eerste die deze kamers bewonen. We delen onze verdieping met 2 Noorse mannen. We hebben onze eigen grote slaapkamer met douche en wc eraan vast. We delen een grote keuken en woonkamer. We zouden warm water moeten krijgen via de zonnepanelen, maar tot nu toe nog geen groot succes. De techniek die we nu ontwikkeld hebben : ) : we brengen een wok met water aan de kook. Degene die gaat poedelen staat klaar bij de teil in de douche en de douchehulp brengt het hete water. Dan gooi je warm water over je heen met een maatbeker. We hebben onze eerste boodschappen gedaan: bruin brood bij de German Bakery, locale Koe Kaas, Yoghurt, Muesli, Pap, tomaten, kaarsen en lucifers, zout, melk, supermie, koffie en thee. Op vrijdagavond gingen we uit eten met het team van Klaas. Dat was een goed weerzien en kennismaking. Zondag zijn we naar de internationale kerk gegaan waar veel collega’s lid van zijn. Na de dienst hebben we al een kijkje kunnen nemen voor een eigen appartementje. Als we willen zouden we daar al in kunnen vanaf 1 april. Voordat we beslissen gaan we nog bij anderen kijken en overleggen met mensen die meer ervaring hebben dan wij. Vandaag krijgen we onze eerste introductie lessen en hopen we onze extra bagage te halen van het vliegveld.

De vergadering in Bangkok is in meerdere opzichten een geweldige voorbereiding voor ons werk in Zuid Azie. Voor mij (Klaas) was het erg goed om zoveel gelijkgezinden te ontmoeten en te horen hoe antropologie praktisch wordt in het veld. Ook de ontmoeting met David die al jaren in het zelfde land werkt als wij is erg bemoedigend. We zitten op een zelfde lijn van hoe we aankijken tegen antropologie en zending. Dineke heeft erg goede gesprekken gehad met een stel, Mary en Todd, die allebei muziektherapeuten zijn geweest. Zij geven nu cursussen in ethnomusicologie. Op termijn zou het mogelijk erg goed zijn voor Dineke om een cursus bij hen te volgen in Thailand. Dineke zal hier zelf nog wel een blog over schrijven.

Als afsluiting nog wat foto’s.

uitzicht vanaf ons guesthouse

Uitzicht vanaf ons Guesthouse

Was Dineke in NL al niet de kortste...

Was Dineke in NL al niet de kortste…

Klaas op het water

Klaas op het water in Thailand

Hindoe muzikanten op straat

Hindoe muzikanten onderweg naar de tempel