Zoals Thea en Marcel zo herkenbaar schreven in hun blog, zorgde de pandemie er hier ook voor dat onze leefwereld heel klein werd. Dat was best een aanpassing! Toen Covid-19 uitbrak, reageerde de regering met een maatregel die passend was voor de beperkte resources die ze hier hebben: met complete lockdown. Voor ongeveer 4 maanden mochten we alleen naar buiten om boodschappen te doen, of voor medische noodgevallen. Omdat onze meeste vrienden en collega’s 45 min rijden van ons dorp vandaan wonen, betekende dat we hun alleen via telefoon en Zoom konden spreken.

Rond het einde van de eerste lockdown braken er protesten uit: dagloners en bedrijven kwamen financieel in de problemen doordat alles stil lag. De meeste kinderen hadden maanden geen school omdat online geen optie was (geen laptops/tablets in huis bijvoorbeeld). Daarom werden de maatregelen een paar weken versoepeld, maar dat zorgde er ook voor dat Corona gevallen snel toenamen en het zich door het land heen verspreidde. Inmiddels hebben we een tweede strenge lockdown gehad die nu sinds een week weer versoepeld is. Waarschijnlijk blijft dit patroon de rest van het jaar zo, om in dit land om te gaan met het virus. Het is hartverscheurend om te horen wat voor impact dit op de armsten heeft, wat soms nog erger werd door moesson landverschuivingen. Graag jullie gebed voor hun. Mocht je financieel kunnen bijdragen, dan zijn dit en dit betrouwbare initiatieven om aan te doneren.

Mijn (Dineke) werk was altijd al online, maar voor Klaas zijn team was het een nieuwe situatie. Gelukkig heeft dat eigenlijk verassend goed uitgepakt! Hij leidt een mooi project waarbij hij met een team onderzoek doet naar in hoeverre de vertaalde bijbels door christenen gebruikt worden. Dit kan waardevolle input geven voor toekomstige initiatieven van onze organisatie: hoe kunnen we de kerk hier het beste ondersteunen in bijbelgebruik en begrip?

Online school en zalige zelfgemaakte momo’s

De kids hadden online school vanaf het begin van de eerste lockdown, inmiddels (met een onderbreking van een lange binnenzit-zomervakantie ;)) een half jaar. Het was even wennen, maar ze doen het nu heel zelfstandig en goed – we zijn supertrots op ze! Onze werktijd is er wel aardig door beperkt, maar dat vangen we wat op door ’s avonds of ’s morgensvroeg te werken.

Hieronder wat plaatjes van geniet-momentjes van de afgelopen maanden.

Himalaya en Koningsdag

De lockdown betekende dat de altijd aanwezige smog in onze stad wegwaaide. Er was geen verkeer op straat en daarom geen uitlaatgassen en stof. De prachtige Himalaya waren meer zichtbaar dan ze in 30 jaar geweest waren. We konden vaak genieten van prachtig uitzicht vanuit ons keukenraam of ons platte dak.

Koningsdag vierden we samen met onze Nederlandse buren: compleet met zelfgemaakte soesjes, oranjetompoucen en kroketten! Jammie 🙂 Erg leuk om met een feestje onze dagelijkse sleur te onderbreken en toch een beetje ‘normaal leven’ te hebben.

Rijstplanten

Onze huisbaas (die onder ons woont) nam de kinderen in juni mee naar hun velden om lekker in de modder te spelen bij het rijstplanten. Ze genoten enorm van het buiten zijn! Er is bij ons in de buurt niet echt een speeltuin (en de speeltuin van school is dicht), dus spelen is vooral binnen of op ons dak.

Maisoogst

Vorige week werd de maisoogst binnengehaald. Allemaal met de hand! We mochten helpen met de maispitjes losmaken, die vervolgens op een groot zeil buiten in de zon liggen te drogen. Vervolgens brengt onze huisbaas ze naar de molen waar ze tot meel worden vermalen.