Eergisteren zijn we officieel naar ons eigen appartement verhuisd. Het voelt enorm luxe, een huisje van meer dan 25 Utrechtse m2 voor ons alleen! Via een stel uit Klaas zijn team kwamen we in contact met onze nieuwe huisbaas. We hebben op dit moment een complete keuken, een bed en 2 stoelen : ). Je huis inrichten is een perfecte kennismaking met cultuur!

Hier is geen IKEA, dus je gaat naar kleine winkeltjes die specialist zijn in een bepaald product. Ons bed hebben we op een papiertje getekend en bij de timmerman besteld. Hij vond de afmetingen echt enorm! We hebben even gemimed dat we elkaar anders schoppen en klappen geven, dus toen ging hij akkoord. Bij een andere winkel werden stukken foam voor ons matras aan elkaar geplakt. Je kon zelf de stof uitkiezen waar ze een hoes van maakten.

 

Er is hier helaas ook geen Kringloop. Een variatie erop is spullen kopen van vertrekkende collega’s. Er zijn in de meubelwinkels maar weinig echt houten meubels. Of ze zijn erg kitsch. Wel zijn er veel winkeltjes die rotanmeubels verkopen. Met de service van thuisbezorgen! Dat gaat totaal anders dan ik met mijn westerse verwachtingspatroon kon bedenken. Twee jongens van de matrassenwinkel brachten ons matras: één zat achter het stuur van de motor, de andere zat achterop terwijl hij ons opgerolde tweepersoons matras vasthield. Klaas heeft er een filmpje van gemaakt toen wij meefietsen om de weg te wijzen.

http://www.youtube.com/watch?v=dLVZoPLrkvA

We kunnen geen adres geven, want je hebt hier geen straatnamen. Als wij beschrijven waar we wonen, noemen we de wijk (Dhobigat) en bekende dingen in de buurt (Katholic Church, Cinnamon Restaurant).

Gisteren haalde ik ons bed op. 4 uur zou het klaar zijn, dus toen kwam ik bij de werkplaats. De timmerman zat nog te schaven aan de bedbodem, maar hij zou zo klaar zijn.  Ondertussen ging ik een kopje koffie drinken in het café aan de overkant. Het bed was eerder klaar dan de koffie. De elektriciteit was eraf (van de 24 uur is er 8 uur elektriciteit), dus de caféhouder kon geen melkschuim maken. De caféhouder verontschuldigde zich en gaf mij mijn geld terug. Ondertussen was aan de overkant van de straat het ‘bestelbusje’ gekomen waarin ons bed zou worden vervoerd. Een soort fiets met twee wielen aan de achterkant en daartussenin houten planken! Het bed werd weer uit elkaar gehaald en werd op de ‘bestelfiets’ gebonden. De man die de fiets bereed werd betaald door de timmerman, de timmerman ging boven op het bed zitten en ik liep voor hen uit naar ons huis. Bij ons steegje aangekomen zag ik dat we er niet door konden! Er stond een dikke ‘vrachtauto’ die drinkwater brengt. Dus toen moesten we door een ander steegje. De bestelfiets-man keek moeilijk, hier zouden we wel eens niet doorheen kunnen passen! Dus de timmerman sprong van het bed af, trok een meetlat uit zijn zak en mat het steegje op. Ik moest zo lachen, de timmerman en de bestelfiets-man grinnikten ook. Gelukkig paste het zat volgens de timmerman en de bestelfiets-man reed er heel voorzichtig langzaam doorheen. Hier een filmpje van de timmerman en de bestelfiets-man die het bed in elkaar zetten. Ook zie je wat van ons appartement. Het meisje in de woonkamer is Meghann, een collega.

http://www.youtube.com/watch?v=BKIPvwCqSDY

 

Mailtje van Kristel

Vorige week stuude mijn nichtje Kristel een mail. Ze vond mijn Zuid-Aziatische outfit heel mooi, maar vroeg zich af of Klaas ook nieuwe kleren had gekregen. We hadden toen een zesdaagse cursus over multi-culturele teams. Klaas heeft aan Yona, een Nepalese collega, gevraagd of hij zijn lokale outfit eens aan mag. Die wordt wel veel minder gedragen door jonge mannen dan de vrouwenversie door jonge vrouwen. Yona heeft deze kleren alleen met kerst aan. Hier is een plaatje van het zendelingenechtpaar! 😀 (We staan zo netjes met onze handen naar voren omdat het hier zeer onbehoorlijk is als mannen en vrouwen elkaar in het openbaar aanraken. Dat doen we dus alleen ’s avonds in een donker steegje.)

 

Toen we naar de supermarkt liepen kwamen we langs een hindoeïstische tempel waar net een feestje aan de gang was. Klaas heeft een filmpje gemaakt van de feestband die buiten zat te spelen.

http://www.youtube.com/watch?v=CuwnN3bf1jA