Er is weer veel gebeurd in de laatste maand. Ik (Klaas) heb een workshop gevolgd voor Report Writing. Een week lang ging ik elke ochtend naar het kantoor waar we met ons 12en de workshop volgden. Gelukkig was het naast wat theorie ook veel praktijk. Omdat ik elke middag taalles heb hoefde ik niet bij de middag sessies te zijn. De persoon die de workshop leidde had de grote internationale conferentie georganiseerd van afgelopen november. Daar heb ik hem al een beetje leren kennen. Nu hadden we de gelegenheid om hem bij ons thuis uit te nodigen. Zo heeft Dineke hem ook leren kennen en kregen we veel mooie verhalen te horen. Hij werkt al sinds de jaren 70 voor onze organisatie. Hij heeft altijd gedroomd om ooit naar Nepal te komen. Dit was zijn eerste bezoek.

Samen met Meghann, het meisje waar we samen onze taallessen mee volgen, zijn we een lang weekend buiten de hoofdstad geweest. We gingen op bezoek bij collega’s die in de heuvels wonen meer naar het westen. Ze wonen in een traditioneel huis met hun 4 zonen. We zijn erg hartelijk ontvangen en waren voor 4 dagen deel van hun gezin. De man van het gezin is een antropoloog en werkt ook voor onze organisatie. Hij heeft ooit de antropologie afdeling geleid in de hoofdstad. Die afdeling bestaat op het moment niet. Maar er zijn plannen om mij in de toekomst deze afdeling te laten leiden. Ik heb dus 4 dagen lang heel veel gepraat met hem over zijn ervaringen. Hij heeft aangeboden om mijn mentor te worden en ik hoop dat dat gaat gebeuren. Naast werk dingen hebben we heerlijk genoten van een lange wandeling naar de rivier beneden in de vallei, waar we heerlijk hebben gezwommen. Terugweg boven op een 4wheeldrive gezeten! Heerlijk om zo even uit de vervuiling en de drukte van de hoofdstad te zijn.

 

Op de Jeep

op de jeep

Met onze taallessen zijn we begonnen aan een nieuwe fase. Tijdens de eerste fase hebben we vooral gewerkt aan het opbouwen van onze woordenschat. Nu zijn we bezig met het leren van het alphabet, zodat we binnenkort kunnen starten met lezen en schrijven. Ook gaan we aan de hand van plaatjes boeken in het Napelaas vertellen wat er gebeurt op de plaatjes. Daarvoor mogen we alleen deze taal gebruiken. Gaaf om te zien dat we al heel veel kunnen zeggen. Ik hoop voldoende taal te leren om eind augustus klaar te zijn voor mijn eerste onderzoek. Het taalleren zal sowieso doorgaan, ook na de survey.

We gaan snel wat meer schrijven!

Djaimassie! (Christelijke groet hier. Betekent: Prijs de Heer. Massie=messias.)