Hier een vervolg op mijn fietsverslag van een paar week geleden. Jullie weten nu hoe ik naar mijn werk toe race, maar nog niet echt wat ik daar doe. Bij deze!

Een paar week nadat we waren aangekomen, ben ik voor het eerst naar De Paraplu gegaan. De Paraplu is een ’therapiehuis’, in 2008 opgezet door twee Nederlandse pyschologiestudenten. Zij deden vrijwilligerswerk voor The Umbrella Foundation, een kindertehuis. De kinderen in zorg van Umbrella konden psychologische hulp goed gebruiken, volgens hun, maar ze waren er te kort om een band met de kids op te bouwen. Daarom hebben ze met financiële steun uit Nederland een huis gehuurd en twee psychologen aangenomen. Inmiddels is er een wisseling van de wacht geweest en werk ik voor De Paraplu, samen met Gopal, een maatschappelijk werker en nog een paar andere medewerkers.

Een paar maand voor ons vertrek kwam ik via via in contact met het bestuur van De Paraplu. Het was zelfs maar 10 minuten door Utrecht fietsen naar de studentenkamer waar ze vergaderden! 5 gedreven jonge mensen die hun idealen nastreven. Het was een leuk gesprek waarin zij vertelden over De Paraplu en ik over wat ik zou kunnen bijdragen. Dat klikte, en inmiddels ben ik hier aan de slag.

Omdat we 5 middagen in de week taalles hebben, heb ik niet genoeg tijd om muziektherapie op te zetten. Ik kreeg van mijn supervisor in Nederland (zij werkt voor de Hijman Degen Stichting) het advies om het eerste half jaar te wennen aan het nieuwe land en de taal te leren. Wanneer je er gelijk in springt, heb je niet genoeg oog voor de culturele verschillen. Ook is het geven van therapie behoorlijk intensief naast de impact die wonen in het buitenland op je heeft. Ik ga daarom nu één ochtend in de week naar De Paraplu.

Ingang van De Paraplu

Toen ik kwam kennismaken bij De Paraplu, liet de directeur me weten dat er op dit moment vooral behoefte is aan training van de huisouders. De kinderen zijn verdeeld over verschillende huizen, en in elk huis is een echtpaar verantwoordelijk voor de zorg voor hen. De huisouders hebben vaak nauwelijks (pedagogische) opleiding gehad. Samen met Gopal, de maatschappelijk werker, schrijf ik nu aan een training voor de huisouders. Dat gaat over basic thema’s als emoties, hoe emoties gedrag beïnvloeden, ‘actief luisteren’ – doorvragen naar hoe het met kinderen gaat, wat signalen zijn dat een kind psychologische problemen heeft, etc.

Gopal aan het schrijven over ‘How emotions affect behaviour’

Ik heb er veel plezier in om aan deze training te schrijven! Bij mijn laatste baan moest ik veel trainingen schrijven, omdat dat de nieuwe opzet voor de behandeling was. Dat komt nu goed van pas 🙂