Het Nederlands Dagblad heeft op 18 augustus onderstaand bericht gepubliceerd op hun site. Ik heb de vrijheid genomen om de naam van het betreffende land te vervangen met ‘Zuid Azie’.

Zuid Azie wil ‘praten over godsdienst’ strafbaar maken

KATH-DU – Christenen, moslims, boeddhisten en bahai-gelovigen in Zuid Azie slaan de handen ineen.

Dat doen zij tegen de strenge antibekeringsmaatregelen in Zuid Azie. Alleen al praten over godsdienst kan straks een straf van 700 dollar opleveren of vijf jaar cel. Dat hebben de christelijke persbureaus AsiaNews en ENInews gemeld.

De door communisten geleide regering in Zuid Azie sprak deze week over een wetsvoorstel die het hindoeïsme en zijn tradities beter moet beschermen tegen bekeringsijver van buitenaf. Niet alleen wordt het uitdelen van religieus materiaal of evangeliseren strafbaar, maar ook het slachten van koeien. Het streven is dat de nieuwe wet volgende maand van kracht wordt.

Het in juni bekendgemaakte voorstel – feitelijk amendementen op het huidige wetboek van strafrecht – lokte meteen verzet uit. Christelijke, islamitische en boeddhistische leiders, maar ook stamoudsten en seculiere parlementariërs, zeiden te vrezen dat de amendementen de godsdienstvrijheid aantasten en de hindoe-religie bevoordeelt.

De geestelijk leiders besloten deze week hun protest te bundelen. Via de interreligieus-seculiere beweging IRSPM riepen zij het parlement op godsdienstige minderheden wettelijk te beschermen. Er moeten garanties komen die het bestaansrecht van kerken, moskeeën en kloosters als religieuze instelling garanderen, onder meer door vrijstelling van belasting. Verder moet er een comité worden opgericht die de godsdienstige rechten van alle groeperingen waarborgt.

Koeienvlees

Het wetsvoorstel past in de lijn van een opkomend hindoe-extremisme in Zuid Azie sinds de afschaffing van de monarchie in 2006. Veel instellingen, maar ook minderheden, merken dat de hindoeïstische druk op hen toeneemt. In de Tamang-stam bijvoorbeeld is het eten van koeienvlees een eeuwenoude gewoonte. Het wetsvoorstel maakt daaraan een einde. ‘We zijn nu al bang dat het keuren van koeien om hun vlees tot arrestaties leidt’, aldus vicevoorzitter Amar Dhoj Tamang van de Tamsaling-partij.

Zuid Aziatische christenen vrezen rechtsvervolging als ze slechts de schijn wekken een hindoe te willen bekeren. ‘Praten over andermans godsdienst kan opgevat worden als zendingsijver en is daarmee strafbaar. Maakt een buitenlander zich hier schuldig aan, kan hij of zij meteen het land worden uitgezet.’

Mensenrechtenactivisten zijn bang dat als de plannen wet worden, er een einde komt aan de scheiding tussen kerk en staat in Zuid Azie. ‘Dan zijn protestbijeenkomsten zoals deze niet meer mogelijk’, waarschuwde het maoïstische parlementslid Binod Pahadi, ‘omdat we dan beschuldigd zullen worden van kritiek op het hindoeïsme.’