We beginnen langzaamaan wat te wennen aan onze nieuwe omgeving. De geuren, de (vele) geluiden, de manier van begroeten, het eten en de kleren! Hoe komt het toch dat we als we na een dag thuis komen gelijk wel kunnen slapen? 😉

Deze en volgende week doen we mee aan een 6-daagse workshop over multi-culturele teams. De theorie benoemt 4 verschillende soorten samenlevingen: individueel (iedereen bepaalt zelf hoe hij wil leven), geïnstitutionaliseerd (we volgen samen de regels van bovenaf, en iedereen heeft zijn gebied van verantwoordelijkheid), hiërarchisch (degene hoger in de hiërarchie heeft de verantwoordelijkheid, wanneer je je niet aan de regels houdt beschaam je de gemeenschap) en interrelationeel (samen bepalen we de regels, als je je er niet aan houdt val je buiten de groep). De trainer laat ons nadenken over welk type samenleving bijbels is, wat we herkennen van de types in ons eigen ‘thuisland’, welke confrontaties met andere types we meegemaakt hadden.

Als ik soms even zat ben van alle nieuwe dingen roep ik tegen Klaas dat ik nu even wil dat alles normáál is! Toen we op het vliegveld van Delhi waren, wou ik een hamburger bestellen bij de MacDonalds. Ik keek naar het menu, maar zag alleen kipburgers. Ik kon niet op het woord ‘gehakt’ in het Engels komen, dus ik vroeg de vriendelijke meneer achter de kassa of hij ook een ‘normal burger’ had? Hij keek me een beetje glazig aan. In India wonen veel hindoes en die eten geen koeienvlees, dus ook geen hamburgers. Een kipburger ís een ‘normal burger’!

Ik wordt op straat nogal aangestaard. Goed voor m’n ego, maar als het constant gebeurd word je er een beetje zat van. Sinds een week heb ik een op maat gemaakte lokale outfit! Ik paste ‘m bij de kleermaker en heb ‘m gelijk aangehouden. Het is de perfecte vermomming en zit lekker ruim! En ik wordt een stuk minder uitgecheckt.

Nog een leuk nieuwtje: gisteren hebben we ons appartement gevonden! Echt een zegen van God, we hadden erop gerekend ongeveer 5 weken te moeten zoeken. Dit appartement was de tweede keuze van een stel waar we mee bevriend zijn hier, en het was nog vrij! Het is heel ruim en licht, en betaalbaar. We verhuizen 31 maart. Verhuizen is wel een beetje een groot woord, we proppen alleen onze koffers in een taxi en rijden naar ons nieuwe adres! Meubels zijn een stuk duurder dan we hadden verwacht, dus we hopen wat tweedehands dingen over te nemen van expats die vertrekken. Foto’s van het appartement volgen nog!