Vanochtend was ik uitgenodigd om bij de aftrap te zijn van een nieuw radiostation in ons land. Het heet ‘Heart FM: touching lives through the language of the heart’. Het is een langlopend project van collega’s en vele andere partners. De collega’s die hier aan werken komen uit Korea en dit project is grotendeels door hun thuiskerk mogelijk gemaakt. De pastor uit Korea was ook aanwezig en zij hield een mooie speech.

Dit radiostation zal vanaf vandaag in de lucht zijn en bereikt vier districten in het oosten van het land. Er is gekozen voor het medium van radio, omdat dat het meest gebruikt wordt (ruim 80%) om informatie te verkrijgen en voor ontspanning (de tv wordt een stuk minder gebruikt). Wanneer mensen onderweg zijn hangen ze hun radio of hun mobiel met radio-bereik aan hun tas en zetten het volume op maximaal. Zo hopen ze dat veel mensen die Gods woord nog nooit hebben gehoord bereikt kunnen worden. En dan niet alleen in de officiele taal van het land, maar ook in de verschillende talen die door de lokale mensen gesproken worden. Zo komt het evangelie in de taal van hun hart en wordt het meer relevant.

Naast het brengen van de christelijke boodschap zal de zender veel meer doen. Ze heeft als doel om levens van mensen op alle niveaus te veranderen. Daarom zullen er naast christelijke programma’s ook programma’s zijn over educatie, gezondheid, taal ontwikkeling, landbouw, moeder en kind, etc. Het evangelie en Gods liefde zijn namelijk in alle facetten van het leven relevant. God houdt van ons en heeft het goede met ons voor. Deze zogenaamde holistische benadering is erg belangrijk. Het komt vaak voor dat het evangelie los wordt gekoppeld van niet-spirituele contexten van ons leven. Dit is gewoon geen goede benadering. God wil ons helemaal veranderen, helemaal vrij maken en Hij ziet ons niet in allemaal verschillende hokjes en vakjes (biologisch/sociaal/cultureel/spychisch/spiritueel/materieel/individueel) maar als een geheel.

Laten we bidden dat door middel van dit radiostation vele mensenlevens ten goede veranderen. En laten we vooral bidden dat deze mensen steeds meer gaan inzien dat de bron van goede veranderingen onze Hemelse Vader is. Hij heeft het mogelijk gemaakt dat relaties tussen mensen, tussen mens en schepping, en tussen mens en schepper weer goed kunnen worden. Door wat zijn zoon Jezus heeft gedaan. Kijk naar wat Jezus zei en wat hij deed, dan zien we hoe God het goede met ons voor heeft. Dankzij de Heilige Geest kunnen wij elkaar vergeven, proberen we wijs te regeren over de schepping en keert ons hart elke keer weer terug naar onze schepper.

Een van de sprekers vandaag benadrukte dat we vandaag geen eer geven aan allerlei mensen die hard hebben gewerkt aan dit project. Maar dat we altijd terug moeten gaan naar God en Hem de eer geven. Uiteindelijk is Hij het die dit alles mogelijk heeft gemaakt en gezegend. “Alles is uit hem ontstaan, alles is door hem geschapen, alles heeft in hem zijn doel. Hem komt de eer toe tot in eeuwigheid.” (Romeinen 11:36) Wat gaaf dat we het niet op onze eigen kracht hoeven te doen. Dat zou alleen maar teleurstelling brengen. Laten we met z’n allen gericht zijn op God en Hem de juiste plek geven in onze levens:

Aan de koning der eeuwen, de onvergankelijke, onzichtbare en enige God, zij de eer en glorie tot in alle eeuwigheid. Amen. (1 Timotheus 1:17)