Klaas en ik vertrokken afgelopen zaterdag om een weekendje bij Dave en Kimberly te logeren. Na een reis van 10 uur kwamen we aan in het middeleeuwse stadje waar ze wonen. Vanaf hun veranda heb je prachtig uitzicht over de stad en de golvende heuvels eromheen.

Dave is antropoloog en is Klaas zijn supervisor geworden. Hij heeft jarenlange ervaring hier en is gepromoveerd op onderzoek naar de culturele kant van voorlichting over HIV-preventie. Kimberly is arts en werkt in het mission hospital. Ze hebben vier zonen.

Hun huis gonst de hele dag van discussies over cultuur en cultuurverschillen (op het moment Amerika vs. Nederland J) en over praktisch christen zijn (hoe ga je met anderen om en handel je uit Jezus’ liefde).

Het is inspirerend om te zien hoe zij gebed een deel van hun dagelijkse routine maken; Kimberly vertelde bijvoorbeeld over een patiënt waar ze die dag mee gewerkt had en ter plekke baden we voor dat meisje. Het doet me denken aan het bijbelboek Jakobus – Wat heeft het voor zin als iemand zegt te geloven, maar hij handelt er niet naar?

De Napelase regering heeft eind deze maand een deadline voor het presenteren van een nieuwe grondwet. Het valt op mijn verjaardag (28 mei) en dat was vorig jaar ook zo. Omdat er hier veel verschillende etnische groepen zijn, en verschillende groepen graag hun eigen substaat willen hebben, levert het schrijven van een grondwet verhitte discussies op. Hier zetten ze druk op door bandha’s uit te roepen; landelijke stakingen waarbij winkels en restaurants dicht blijven en verkeer niet toegestaan is. Op de dag dat we naar Dave en Kimberly kwamen was er een wat minder strenge staking, en omdat wij met een busje van het ziekenhuis kwamen, werden wij wel doorgelaten wij wegafzettingen. Een agressieve groep begon te schreeuwen en te schoppen tegen een prive auto die probeerde door te rijden. We waren van plan om gisteren met dezelfde bus terug te rijden, maar omdat de stakingen strenger zijn geworden, rijdt de bus niet!

Dus we zitten hier vast 🙂

De stakingen zijn alleen overdag. Begin volgende week is een kennis van Dave van plan om een jeep te huren en ‘s avonds naar de hoofdstad te rijden. Waarschijnlijk gaan we samen met hem terug.

Maar zo hebben we wel een leuke tijd hier. Klaas heeft zijn laptop mee, dus kan werken via mail met zijn team. Ik heb de challenge opgenomen om elke avond te koken, dus vanavond wordt het zelfgemaakte pizza…