Ik (Klaas) liep een tijdje terug met mijn taalleraar door de winkelstraat. Hij is van oorsprong lid van de priester kaste in dit land. Nu is hij christen en heeft een sterke drang om zijn landgenoten het ‘Goede Nieuws’ te vertellen. Hij ging met de meeste winkeliers in gesprek met de vraag wat zij denken dat Kerst betekent. Geen van hen kon het uitleggen.

Samen met mijn team hebben we hier een avond Kerst gevierd. Er was mij gevraagd of ik iets wilde voorbereiden met bijbel en gebed. Ik wil dit graag met jullie delen.

Wat bij mij naar boven komt als de kern van het Kerstfeest is het feit dat God naar ons komt en heel dicht bij ons wil zijn. In het Oude Testament wordt door de profeet Jesaja geprofeteerd dat de maagd een kind krijgt en dat zij het kind Immanuel noemt. Immanuel betekent ‘God met ons’. In het Nieuwe Testament wordt de geboorte van Jezus verbonden aan deze profetie. Jezus, als Gods zoon, komt onze wereld in. Hij is met ons. Hij komt heel dicht bij ons. Onvoorstelbaar, God de Schepper van alles, Hij die buiten de tijd staat, komt als mens de schepping en tijd in, om heel dicht bij ons te zijn.

We vieren dat God als mens naar ons toe is gekomen met Kerst. Maar we kijken ook uit naar zijn tweede komst naar de wereld. Op dit moment is Hij zich aan het voorbereiden om die belofte ‘God met ons’ compleet te maken. We leven nog steeds in een gebroken wereld, waar lijden een grote plek heeft. Wanneer Jezus terug komt, zal hij voorgoed bij ons blijven. Heel dichtbij. Openbaringen 21:3-5: Ik hoorde een luide stem vanaf de troon, die uitriep: ‘Gods woonplaats is onder de mensen, hij zal bij hen wonen. Zij zullen zijn volken zijn en God zelf zal als hun God bij hen zijn. 4 Hij zal alle tranen uit hun ogen wissen. Er zal geen dood meer zijn, geen rouw, geen jammerklacht, geen pijn, want wat er eerst was is voorbij.’

Ons leven hier en nu is slechts een schaduw van wat ons te wachten staat. Daar mogen we nu al naar toe leven. C.S. Lewis beschrijft dit in zijn zevende en laatste boek over het magische land Narnia op de laatste pagina:

“There was a real railway accident,” said Aslan softly. “Your father and mother and all of you are – as you used to call it in the Shadowlands – dead. The term is over: the holidays have begun. The dream is ended: this is the morning.”

And as He spoke, He no longer looked to them like a lion; but the things that began to happen after that were so great and beautiful that I cannot write them. And for us this is the end of all stories, and we can most truly say that they all lived happily ever after. But for them it was only the beginning of the real story. All their life in this world and all their adventures in Narnia had only been the cover and the title page: now at last they were beginning Chapter One of the Great Story which no one on earth has read: which goes on for ever: in which every chapter is better than the one before.

We wensen iedereen goede feestdagen, maar vooral Gods nabijheid in het nieuwe jaar!!