Naar aanleiding van het thema nummer van Naast/ (het maandblad van de zendingorganisatie van onze thuiskerk) heb ik onderstaande illustratie geplaatst. Het gaat over moslims. Ik heb hem gepikt van iemand op facebook.

Interessant is het omdat beide vrouwen ervan uitgaan dat de cultuur van de ander door de man wordt gedomineerd (waar of niet?), maar dat beide niet denken dat ze in een cultuur leven die door mannen wordt gedomineerd.

Wij zijn goed in het kijken en oordelen over de ander en zijn/haar cultuur. We vinden vrouwen in boerka al snel ‘zielig’. En voor een deel klopt ons oordeel denk ik. Maar aan de andere kant vinden we het moeilijk om naar onze eigen cultuur te kijken en kritisch te zijn. Toch wel een goede vraag denk ik: “Waarom ‘moeten’ vrouwen sexy gekleed gaan?” Is dat puur eigen keuze of speelt de cultuur daar een (grote) rol in? Wat voor beeld zetten we als cultuur neer over de vrouw of over man/vrouw verhouding?

In het land waar wij werken speelt deze thematiek ook. Vooral in de grote stad waar wij leven. Ik schaam me soms diep voor de ‘westerse’ cultuur, die jonge mensen hier graag overnemen. Hoe gemakkelijk het vrouwbeeld uit het westen wordt gekopieerd. Het is nog een hele klus om onze westerse cultuur uit te leggen, vooral aan christenen. Want westers en christelijk staat gelijk voor de mensen hier. Hmmm…