Ik (Klaas) vertrek komende zondag voor 3 weken onderzoek in het verre Westen van Zuid-Azie. Samen met 2 Amerikaanse collega’s en een lokale collega vliegen we naar een dorpje op bijna 3000 meter hoogte. Vanaf daar lopen we 7 dagen naar de verst gelegen dorpjes waar we onderzoek gaan doen. Twee keer moeten we over bergpassen van ruim 4800 meter. Nadat we het nodige hebben gedaan daar, gaan we dezelfde route terug. In deze trip zit ook een dag van 12-15 uur lopen, zonder een dorpje tegen te komen.

Samen met mijn collega’s zal ik interviews doen met de mensen in de dorpen, verhalen opnemen en afspelen, woordenlijsten afnemen, en heel veel observeren. En het onderzoek zal helpen om beslissingen te nemen voor de taalontwikkeling in dit gebied. We hopen dat uit dit onderzoek alfabetiseringswerk ontstaat. Ook zal het helpen bij de orale bijbelvertaal projecten die hier begonnen zijn.

We nemen een satteliet telefoon mee waarmee we 2 keer per week het thuisfront in de hoofdstad laten weten hoe het gaat. In geval van grote problemen kunnen we met een helikopter uitgevlogen worden. Het is een goede tijd om te gaan, omdat er nu weinig of geen sneeuw zal zijn. De moesson (regentijd) zal binnenkort beginnen, maar daar heeft dit gebied veel minder last van omdat het zo hoog zit.

Deze ervaring zal goed zijn voor mijn taal oefenen. Dit is ook precies waar ik voor opgeleid ben in Engeland. Ik wil jullie oproepen om de komende tijd mij en mijn teamgenoten te herinneren in gebed. Het gebied waar we heen gaan staat bekend/berucht om de geestelijke strijd die daar gaande is. Deze bevolkingsgroep is sterk verbonden met hun religie en ervaring van anderen leert dat de geestelijke krachten zich sterk verweren tegen buitenstaanders en hun religie, maar vooral het christelijke geloof. We zullen dagelijks de dag beginnen met gebed om kracht, doorzettingsvermogen, maar vooral de Heilige Geest om het werk te kunnen doen. En zo ook een getuige te zijn van God’s liefde door Jezus. Op zulke plekken blijft geloven niet alleen maar een idee, een persoonlijke overtuiging, maar wordt de strijd zichtbaar en voelbaar, voor de harten van de mensen. Bid dat we zaadjes mogen planten in goede grond: Het zaad dat in goede grond is gezaaid, dat zijn zij die het woord horen en begrijpen. (Mattheus 13:23)