Sinds een jaar doe ik (Dineke) hier de member care voor leden van onze organisatie. Omdat ik een achtergrond in therapiewerk heb, ben ik hiervoor gevraagd. In het begin was het voor mij nog een beetje vaag wat mijn baan nou precies inhield. Member care kan op heel veel manier worden uitgevoerd, het ligt net aan de persoon die het doet.  Voor iemand die liever praktisch mensen ondersteunt, is het bijvoorbeeld een keer boodschappen voor iemand doen die van verlof terugkomt. Sommige member care facilitators zijn psycholoog of pastoraal werker en doen meer op die manier hun werk. Omdat ik al 9 maanden hier woonde en vrienden had gemaakt onder collega’s toen ik met mijn baan begon, was het een beetje vreemd om opeens zo’n ‘therapeutenrol’ aan te nemen. Daarvoor was er niet genoeg afstand.

Om te ontdekken hoe ik mijn werk het beste uit kan voeren, heb ik sinds een paar maand supervisie van de member care facilitator van een andere zendingsorganisatie. Mijn werk bestond eerder vooral uit het beschikbaar zijn voor gesprekken en debriefings en het leiden van oriëntatiebijeenkomsten voor nieuwkomers. Om dat wat breder te maken organiseer ik regelmatig activiteiten die mensen hier spiritueel, psychisch of sociaal kunnen opbouwen. En de eerste activiteit was een retraite die ik 2 week geleden leidde.

Bos

Bos

Het was een mooie dag! Het beste seizoen van ons land is pas aangebroken, met strakblauwe luchten, af en toe zicht op de Himalaya, lekker warme middagen maar koudere avonden en nachten. We gingen per bus naar een hotel 45 min. buiten de stad, wat prachtig tussen de bossen ligt. Een verademing, na de lawaaierige, stoffige stad.

Het thema van de dag was ‘Finding a Rhythm of Rest’ – Vind een ritme van rust. Veel mensen van onze organisatie hebben een intensief werkleven, dat met hun persoonlijke leven verweven is. Het is soms moeilijk om een goede balans tussen werk en rust te houden, en tijd voor God te blijven nemen. Aan de hand van dit thema had ik worship, een bijbelgedeelte en andere activiteiten uitgekozen. Het bijbelgedeelte (psalm 127) lazen we in de stappen van lectio divina, waarbij je een tekst 4 keer leest met elke keer een andere focus. (Zie http://en.wikipedia.org/wiki/Lectio_Divina)

Het programma was ruim opgezet, zodat mensen ook een wandeling in de natuur konden maken. Na de lunch gaf ik een workshop Praying in Color (zie www.prayingincolor.com). Met praying in color teken je een gebed, in plaats van het (alleen) te verwoorden. Wat je tekent hoeft niet mooi te zijn, het is vooral bedoeld dat je iets doet terwijl je bidt, om je te helpen met concentreren en de tijd te nemen voor gebed. Je kan gewoon doedelen (van die kringetjes tekenen die je maakt op een kladblokje als je aan de telefoon zit) rond de naam van iemand voor wie je bidt met kleuren die symbolisch zijn. Maar je kan ook dingen tekenen die symbolisch zijn voor waar je voor bidt, bijvoorbeeld een grote hand om iemands naam heen als je diegene Gods zorg toebidt.

Workshopt

Praying in color voordoen tijdens workshop

De deelnemers (20 mensen) vormden een gevarieerde groep: qua leeftijd en qua land van herkomst. Mensen tussen de 78 en 22 jaar, uit Japan, Duitsland, Canada, Amerika, Zuid-Korea, Hong Kong, Zwitserland en Nederland. Het was een gezellige, relaxte sfeer!

De deelnemers

Ik vond het erg leuk om te doen, onder andere omdat het zo aansluit bij mijn muziektherapie achtergrond. Het leiden van een groepsactiviteit om mensen te helpen met reflecteren op een thema, alleen dit keer een thema op God gericht. Voor herhaling vatbaar 🙂