Er is nog geen einde in zicht voor de crisis door de gesloten grens met ons buurland. Op deze webpage (http://www.bbc.com/news/world-asia-35041366?SThisFB) kan je meer lezen over de gevolgen daarvan. Men hakt bomen om zodat er op hout gekookt kan worden, de medicijnvoorraad raakt op (en ziekenhuizen kunnen dus veel minder patiënten helpen), scholen gaan dicht want er is geen vervoer naar school en geen nieuwe boeken, de slachtoffers van de aardbeving kunnen niet met hulpgoederen bereikt worden, en de economie zit helemaal aan de grond.

Ook gaat in de winter het aantal uren dat we elektriciteit hebben per dag altijd een stuk achteruit, tot soms maar 8 uur per 24 uur. We kregen net een mailtje van onze organisatie met tips voor de crisis. Kopjes in de mail zijn: ‘Ideeën voor koken zonder gas en elektriciteit’, ‘Ideeën om warm te blijven’ (want geen elektrische- of gaskachel) en ‘Ideeën om te ontstressen’ , want het kost energie niet je gewone routine te kunnen hebben. Wij moeten nu wat meer vooruit denken; wanneer er elektriciteit is koken we water met de waterkoker en doen dat in een knots van een thermosfles, en koken we ons avondeten op een elektrisch plaatje om zolang mogelijk met onze gasfles te doen.

Vergeleken met de gemiddelde local zitten wij en collega’s in een luxepositie, omdat we genoeg inkomen hebben om de duurdere (want schaarse) boodschappen nog te kunnen betalen, en we raken onze banen niet kwijt door de crisis. Maar ons werk wordt ook belemmerd. Het team wat normaal taalonderzoek doet door het hele land, heeft door het benzinetekort geen vervoer, en door de politieke spanningen is het niet wijs om naar sommige plekken te reizen.

Door deze crisis ga je weer extra nadenken over de vraag ‘wat heb je echt nodig?’ en hoe gezegend Klaas en ik zijn (het voelt bijna beschamend, als je naar de situatie van veel mensen hier kijkt). Het bepaalt je bij hoe wij als westerlingen enorm bevoordeeld zijn. Nederlanders zijn ZO rijk! Met onze opleiding, alle kansen die we krijgen in het leven, onze mooie huizen. We hebben veel gekregen om veel weg te geven. Om uit te delen (niet alleen met geld, ook met je talenten, meeleven, skills) vanuit je luxepositie met relatief weinig politieke of economische stress.

Blij om bij een leermeester te horen die vanuit het licht naar het donker kwam en ‘met ons’, bij ons was, in de rommelige, trieste situatie waar we in zitten. Om ons de weg te wijzen naar Het Volle Leven. Johannes 10:10 ‘De dief komt alleen om te stelen, te doden en te vernietigen. Ik ben gekomen om mijn schapen leven in overvloed te geven.’