Afgelopen week heb ik meegedaan aan een workshop over Trauma Herstel (Trauma Healing), georganiseerd door de American Bible Society.
Naast een Amerikaanse collega, waren de andere participanten 22 lokale predikanten en 11 vrouwen. En de workshop werd geleid door 2 Amerikaanse vrouwen, die deze workshop al jaren geven over de hele wereld.

De workshop helpt de lokale kerken om te gaan met trauma onder hun kerkleden en gemeenschappen waar ze wonen en werken. Het helpt om de inhoud van de Bijbel te vertalen naar concrete vaardigheden om mensen, die traumatische ervaringen hebben meegemaakt, te ondersteunen. Tijdens de workshop merkte ik op hoeveel impact het heeft op de predikanten. Eén van hen zei: “Vooral het onderdeel over zelfmoord, en hoe belangrijk het is om de nabestaanden te ondersteunen, was helemaal nieuw voor mij. Ik zal in mijn kerk en dorp hier heel veel aan hebben en gebruik maken van wat ik hier heb geleerd.”

Mijn rol was mee te doen en culturele observaties te maken. En vervolgens zal ik komende week mee helpen om de verhalen, die tijdens deze workshop worden gebruikt, cultureel acceptabel te maken. Ik voel me erg bevoorrecht om op deze manier een steentje bij te kunnen dragen aan de lange termijn ondersteuning van zoveel mensen die onder andere door de aardbeving getraumatiseerd zijn.

Ik wil graag een onderdeel met jullie delen. Aan het eind van het hoofdstukje ‘What happens when someone is grieving?’ (Wat gebeurt er wanneer iemand rouwt?) werden we gevraagd om een klaaglied te schrijven. Het doel daarvan is om woorden te geven aan je pijn en je vragen en de ruimte te nemen om dat te uitten naar God. Net zoals een groot deel van de Psalmen ook klaagliederen zijn.

O Vader! Waarom moeten we als gezin door deze tijd?

Waarom heeft u de aardbeving laten gebeuren?

Huilt u niet om al die gebroken levens,

Rouwt u niet om al die gebroken harten?

Hebt u het zelf niet veel erger meegemaakt,

Toen uw eigen zoon de kruisweg ging

En compleet van u gescheiden werd?

Waarom dan nog steeds zoeveel pijn?

Luister naar mij, Vader!

Luister naar het uitroepen van uw kind!

U bent een Vader die doet wat Hij belooft.

U stelt nooit teleur.

Geef mij het geduld om op uw beloften te wachten.

Geef mij de kracht van uw Heilige Geest om door te gaan.

Vader, U bent het die hoop geeft.

U bent het die alle dingen weer recht zal zetten.

Wacht niet langer, maar aub begin ermee!

Ik zal altijd van uw trouw en liefde getuigen.

Naar anderen zal ik nooit slecht over U spreken.

Vader, U bent mijn papa.

U houdt van mij.

Ik hou van U.