‘Nog drie keer ‘kerkschool’ (zondagsschool), dan papa’s verjaardag, en dan gaan we met het vliegtuig’, zeiden we gisteren tegen Maya. Vanmorgen bij het ontbijt vroeg ze: ‘Gaan we vandaag met het vliegtuig?’. Ze is er heel veel mee bezig. Opa’s en oma’s  zijn de belangrijkste personen in Nederland voor haar, dus die worden ook vaak genoemd en zijn nu al onmisbaar in haar belevingswereld. Dit weekend zagen we een geitje bij de slager op straat staan, en Maya zei dat het een hert was. Ik zei dat het een geit was, maar volgens Maya was het een hert, want dat had oma haar verteld. Daar was geen discussie over mogelijk. 🙂

We hebben al koffers klaargezet om in te pakken, ronden werkprojecten af, en hebben al van wat mensen afscheid genomen die we niet meer zien voordat we naar Nederland gaan. Ook zijn we met onze thuisfrontcommissie druk aan de slag met het plannen van presentaties en acties. We hebben een woonplek aangeboden gekregen van de GKV Zuidlaren, waar we erg blij mee zijn. Dat zal ons thuis zijn van mei tot en met oktober dit jaar. (We zijn via DVN / Drenthe Mission verbonden aan de GKV Zuidlaren.)

Maya en Boaz oefenen al een beetje met wennen aan een nieuwe slaapplek, in ons schoenenkastje.

img_20170407_144920745-1

Klaas geeft deze maand trainingen aan alle 20 taalteams van onze partner-organisaties. In de training krijgen ze nieuwe vaardigheden in ‘reflectie en leren’: het terugkijken op hoe ze hun werk gedaan hebben en wat er eventueel verbeterd kan worden. De deelnemers zijn erg enthousiast. In ons schoolsysteem wordt kritisch nadenken en reflecteren met de paplepel ingegoten. Hier in Zuid-Azië ligt er meer nadruk op het produceren van kennis en uitvoeren van taken. Daarom zijn deze vaardigheden nieuw voor ze. Maar omdat de werkvormen die Klaas ze leert (bijv. het tekenen van werkactiviteiten met het symbool van een rivier als tijdslijn, en op die manier een visuele weergave hebben van werkprocessen) creatief en niet zo abstract zijn, wordt het iets waar ze energie van krijgen en de waarde van inzien.

Ik liep net even de trainingsruimte in en maakte dit filmpje. Klaas traint hier 5 van de 20 teams, met behulp van een tolk.