Afgelopen week zijn Klaas en Maya samen met ons bezoek (Laura, zus van Klaas, en haar man Karl) op trekking gegaan! Eerst moesten ze 8 uur met de bus over een van de enige ‘snelwegen’ die ons land rijk is. Het is nog steeds maar een tweebaansweg die vaak met haarspeldbochten om de heuvels slingert. Auto’s rijden maximaal 60 km per uur, op de rechte stukjes soms 70, 80 km per uur.

Ze reisden per bus naar de tweede grootste stad van ons land, waar Klaas nog een vergadering had. Hij ontmoette een vertaalteam dat het gebruik van de bijbel meer wil promoten.

De volgende dag reden ze met een jeep naar de start van de trekking. Een trekking is een meerdaagse ‘wandelvakantie’ waarbij je van dorpje naar dorpje loopt, vaak op plekken waar je met de auto niet kan komen. En als je geluk hebt met het weer, heb je zicht op de prachtige Himalaya. Maya doet het heel stoer en loopt meer dan de helft van de dag zelf!

maya-appeltjes

Met tante Laura (of ‘oom Larl en oom Karl’, zoals Maya zei)

De andere helft droeg Klaas haar in een rugdrager. Het is wel een pittige route, met veel trappen beklimmen en hoogteverschil. Boaz en ik zijn thuisgebleven omdat het niet zo praktisch is om hem mee te nemen op zo’n tocht. Boven deze blog een fotootje van Maya die chiya (melkthee met specerijen) slurpt tijdens een pauze. Ze hebben wel wifi in de bergen 🙂 en sturen mij af en toe Whatsappjes.

Volgende week begint het belangrijkste festival van het jaar, Dashain. Mensen gaan naar de dorpen waar familie woont en de stad wordt erg rustig. Het is een beetje zoals kerst in Nederland, alles ligt stil en mensen hebben vakantie. Dashain heeft veel mooie en leuke tradities. Een daarvan is dat er overal in het land enorme bamboeschommels worden gebouwd, waar zowel de kinderen als de volwassenen op schommelen. Hier kan je er meer over lezen.

pingping-2