Klaas en ik waren onlangs de sprekers op een weekend voor mensen die overwegen in de zending te werken. Op zaterdagavond was er een Q&A. Eén van de vragen was: wat is het lekkerste eten van het land waar je werkt?

Ik begon met veel passie hierover te vertellen:

Momo’s! Zalige gestoomde deegpakketjes met kruidige vlees- of of groentevulling. En dan komt er een dipsausje bij waar je echt je handen bij aflikt: achar gemaakt van tomaat, sesam, koriander, chili en gember.

Zoals je misschien weet hebben Klaas en ik het plan om in de zomer weer naar Zuid-Azië te verhuizen. We voelen nog steeds de roeping om daar ons werk te doen, en al kan dat op afstand, face to face met collega’s werken heeft veel voordelen. Het is niet leuk om dan weer afscheid te moeten nemen van mensen die je lief zijn in Nederland. Het liefst zouden we ze meenemen. En niet alle familie kan daar bij ons bezoek komen, om heel verschillende redenen. Om ze toch te laten proeven aan Zuid-Azië en onze wereld daar met ze te delen, hebben we een paar week geleden een Zuid-Aziatisch feestje voor ze gegeven. Naast een heuze quiz, foto’s en een film, heb ik ook het nationale gerecht voor ze gekookt: dal bhat. (Een foto hieronder van het resultaat.) Momo’s waren helaas te veel werk voor 25 man 😀 Maar dal bhat is minstens zo lekker!

Dal bhat is eigenlijk een combinatie van verschillende gerechten: groentecurry, linzensaus, vleescurry, spinazie, achar (pittig tomatensausje) en natuurlijk rijst.

Hieronder het recept voor jullie (hier gevonden).

Ingrediënten:

Voor Dal (linzensoep)

  • 1 ½ cup linzen uit blik. Gebruik je liever gedroogde linzen? Laat ze dan eerst een nacht weken.
  • 4-5 cups water
  • Zout naar smaak
  • ½ theelepel kurkuma
  • Evt. ½ tl komijnpoeder
  • Olie
  • Evt. 1 ui
  • 1 el verse knoflook en gember pasta. Dit kun je zelf maken met 50% gember en 50% knoflook, fijngemalen met een vijzel. Maak wat meer want je hebt het ook nodig in de curry)
  • Verse groene peper naar smaak (optioneel, houdt je niet van pittig, laat dit dan vooral weg)
  • 1-2 tomaten (optioneel, smaakt goed bij oranje en gele linzen)

Voor tharkari (groentecurry)

  • Plantaardige olie
  • ½ tl fenegriek zaadjes (dit koop je bijvoorbeeld hier)
  • 1 grote of 2 kleine uien
  • 5 kleine aardappelen
  • 1 kilo bloemkool (in plaats van bloemkool kan je iedere andere groente gebruiken die jij geschikt vind voor een curry)
  • 1 ¼ tl komijnpoeder
  • 1 ¼ tl koriander
  • ¼ tl kurkuma
  • ¼ tl chilipoeder
  • ½ el verse knoflook en gember pasta (zie hierboven)
  • 4-5 tomaten
  • 1 cup water
  • Zout naar smaak
  • Verse koriander als garnering

Voor saag (spinazie)

  • Plantaardige olie
  • Spinazieblaadjes, gewassen en gesneden in hapklare stukken
  • ½ tl fenegriekzzaadjes
  • Zout naar smaak

Voor achar

  • ½ kilo gepelde tomaten, geroosterd of gekookt
  • Zout naar smaak
  • 4-5 verse groene pepers (of 1 tl chilipoeder)
  • Verse koriander ter garnering

Maya in Zuid-Azië met een bordje dal bhat

Bereidingswijze:

Voor Dal

  • Was de linzen en week ze voor 5-10 minuten.
  • Giet af en voeg water, zout en kurkuma toe. Houd je van komijn? Voeg dit dan ook toe.
  • Kook in 10-20 minuten gaar in een snelkookpan of 20 tot 30 minuten in een afgedekte kookpan. Linzen moeten zacht zijn en dezelfde consistentie hebben als pap.
  • Zorg dat niet alle water verdampt. Dit verhoogt de kans op aanbranden en zorgt ervoor dat je dal niet de juiste consistentie heeft. Je kunt de consistentie zelf kiezen variërend van ‘pap’ tot waterdun.
  • Snipper de ui en bak samen met de knoflook en gemberpasta en fijngesneden groene pepers in wat olie.
  • Bak tot het goudbruin is en voeg toe aan dal.
  • Snijd de tomaten en voeg toe aan dal, mits je tomaten gebruikt natuurlijk.

Voor tharkari

  • Bak op medium temperatuur in wat olie eerst de fenegriek zaadjes en ui.
  • Voeg gesneden aardappelblokjes toe en de bloemkool in kleine roosjes.
  • Voeg komijn, koriander, kurkuma, chilipoeder, 1 cup water en zout toe.
  • Voeg als laatste de knoflook en gemberpasta toe en fijn gesneden tomaten.
  • Kook op laag vuur tot de curry een wat dikkere consistentie krijgt en niet meer waterdun is.
  • Voeg zo nodig wat water toe.

Voor saag

  • Bak de fenegriek in olie tot de zaadjes zwart kleuren.
  • Voeg de spinazie en het zout toe.
  • Roerbakken tot de spinazie geslonken is.

Kook rijst (bhat) voor het aantal personen dat mee-eet. Ik heb kippendijfilet (als masu (vlees)) gemarineerd met een pakje van de supermarkt, en dat ernaast geserveerd.

Serveren

Serveer de rijst in het midden van een groot bord. Hier omheen zet je het kommetje met linzensoep en schep je kleine hoopjes van alle overige gerechtjes. Leg er eventueel een pappadum bij en serveer met verse schijven komkommer, wortel en radijsjes. Klaar is je dal bhat!