Er staat > 90 kg aan bagage in de bijkeuken, klaar voor de vliegreis van morgen. Ongelofelijk, hoeveel spullen je weer meesleept. Daar is Klaas vooral verbaasd over 😉

We zien er naar uit om weer ons normale leven op te kunnen pakken, met ons werk en in ons eigen huis. Tegelijk is het ook dubbel; we genoten ervan om Maya en Boaz bij de opa’s en oma’s te zien. En Nederland voelt zo lekker veilig. De herinnering aan de dagen net na de aardbeving staat nog scherp op ons netvlies. Het is nu een stuk rustiger daar. Ongeveer één keer per week (of minder) is er nog een nabeving. Maar het blijft spannend om naar de ‘plek des onheils’ terug te gaan.

Toen we net geëvacueerd waren, lazen we bij familie een knipsel met deze tekst:

Moge God ons zegenen met onrust
bij gemakkelijke antwoorden,
halve waarheden, en oppervlakkige relaties
zodat er diepgang vanuit ons hart moge leven.

Moge God ons zegenen met boosheid
over onrechtvaardigheid,
onderdrukking, en uitbuiting van mensen
zodat we werken voor rechtvaardigheid,
vrijheid, en vrede.

Moge God ons zegenen met tranen
die we plengen voor hen die lijden
door pijn, verwerping, honger, en oorlog
zodat we onze handen zullen uitstrekken
tot troost.

En moge God ons zegenen met zoveel
dwaasheid dat we geloven
een verschil te maken in de wereld.
Zodat we kunnen doen waarvan anderen zeggen
dat het onmogelijk is.*

Op het moment dat we dat lazen voelde dat zo waar, dat we de zegen van onrust nodig hebben om bewust te blijven van de ongelijkheid in de wereld. Het contrast tussen de angst en het lijden dat we gezien hadden (vanuit onze luxepositie als westerlingen die zomaar weg konden vliegen)  en Nederland waar het allemaal zo gladjes verloopt (zwart-wit gezegd) was echt shocking toen we net aankwamen. We hebben de zegeningen die hierboven beschreven staan nodig, en kunnen de keuze maken om het ons erdoor te laten raken. Die herinnering aan dat moment maakt ons nu weer bewust van de motivatie waarmee we gaan.

*Deze ‘franciscaanse zegenbede’ is in 1985 geschreven door Ruth Fox, een Benedictines.