Eind oktober vond hier in Zuid-Azië Tihar plaats. Een groot festival waarin Laxmi, de Hindoe godin van de welvaart, met lichtjes de huizen wordt binnengeleid. Het is een van de mooiste festivals – wanneer het weer wat koeler wordt maar alles nog groen en fris is van het regenseizoen, de sfeer is vrolijk, iedereen heeft vakantie, en als het donker wordt zie je overal gekleurde lichtjes. Onze huisbazin maakte een kleurige poeder-mandala en schilderde voetstapjes op de grond, vanaf de weg naar hun voordeur. ’s Avonds zette ze olielampjes op de geschilderde voetstappen, om Laxmi de weg te wijzen.

Ik sprak met een (christelijke) lokale vriendin over hoe we als christenen net zo goed reden tot een ‘feest van licht’ hebben! (Hier een mooie Engelstalige blog erover.) We hebben samen een christelijke versie van de mandala gemaakt (zie foto hieronder). We heten Jezus en Zijn licht welkom in ons huis. In plaats van Laxmi’s voeten staan Zijn doorboorde voeten centraal.

Dankzij de liefdevolle barmhartigheid van onze God zal het stralende licht uit de hemel over ons opgaan en verschijnen aan allen die leven in duisternis en verkeren in de schaduw van de dood, zodat we onze voeten kunnen zetten op de weg van de vrede. Lukas 1: 58,59

Gods zegen op jullie kerstdagen – feest van het Licht van de wereld die op aarde kwam – en het komende jaar!