Het is weer winter geworden bij ons. Dat zie je onder andere aan dat Klaas weer diep in zijn veertjesjas weggedoken in de woonkamer zit en ik mijn enorme gele vilten tijgersloffen in ere heb hersteld. Het weer is heerlijk, ’s middags is het zonnig en aardig warm en ’s nachts koelt het helemaal af. Door de koude nachten is het door de zonnepanelen opgewarmde water ‘s morgens ook koud, dus ’s morgens warm douchen zit er niet (altijd) meer in.
Dit seizoen is de tijd van de festivals. Dashain hebben we al gehad; familieleden gaan bij elkaar op bezoek en er worden uitgebreide maaltijden met speciale hapjes gekookt. (Ik was uitgenodigd bij onze huisbaas en –bazin toen Klaas op survey was en kon genieten van gevulde geitenlong en geitenslokdarm… Mjammie…) Op de platte daken zag je overal jongens vliegeren, net zoals beschreven in De Vliegeraar. Da’s nog niet zo gemakkelijk in een volgebouwde stad waar overal elektriciteitsdraden boven de steegjes hangen. De vliegers die vast zijn komen te zitten in de bomen en draden herinneren ons nog een paar maanden vrolijk aan dit festival. In het mini-parkje dicht bij ons huis staat een enorme schommel van bamboe, de ping die speciaal voor Dashain wordt gebouwd. Twee mannen klimmen hoog in de bamboestammen om met touw ze aan elkaar te binden en het zitje van de schommel vast te maken. Kinderen zwermen eromheen en wachten op hun beurt totdat zij er op mogen.

Bamboeschommel

Vanavond is Tihar begonnen, het lichtjesfeest. (Zie voor meer info http://en.wikipedia.org/wiki/Tihar_(festival) ) Het doet me een beetje denken aan Sint Maarten, omdat er overal Tihar-liedjes worden gezongen en snoep wordt opgehaald. (Op het moment zingt een groep van 12 pubers een liedje bij onze buren. Ze hebben een versterker meegenomen plus gitarist en drummer, en bléren lekker vals mee met de lead singer.) Mensen versieren hun huis met bloemenslingers, olielampjes, kerstlichtjes in 101 kleuren en kaarsjes.

lichtjes

Kaarsjes bij de deur, ramen en op het balkon

Ook worden er met gekleurd poeder prachtige patronen op de straat getekend. Het is een meerdaags festival, en vandaag was het de Dag van de Hond. Onze buurthonden hadden slingers van afrikaantjes om hun nek en een flinke tikka (rode stip) op hun kop 🙂

Hond met bloemenslinger

Hondje met bloemenslinger en tikka